Se incarca...

moxibustie

Utilizarea moxei se pierde in istoria Chinei si a Mongoliei. Dintotdeauna a fost folosita in teritoriile nordice datorita incidentei crescute a afectiunile generate de frig, vant si umiditate.

Traditional moxa este facuta din amestec de plante cu un continut preponderent de pelin. Acesta trebuie selectionat in perioada optima a verii cand a acumulat suficienta caldura "energetica" in el. De altfel in acupunctura se cunoaste ca pelinului i se atribuie energia caldurii, fiind o planta amara.

(Tocmai din acest motiv nu oricare parte a plantei si nu orice amestec de moxa este buna. Doar frunzele superioare , expuse soarelui. Facem o paranteza si amintim ca sunt multi producatori de moxa pe piata chinei care maruntesc resturi de planta , frunze, tulpina cu titlu de moxa. Este o moxa inferioara calitativ, fata de cea obtinuta din partea superioara a plantei, din culturi controlate)

Moxa "hraneste yangul", intareste energia deficitara, alunga frigul, vantul...Lista bolilor care pot fi tratate prin moxa este mare si , e drept tine numai de priceperea terapeutului. de altfel in textele antice se spunea clar ca boala care nu e tratata prin acupunctura este alungata prin moxa..

Mai nou s-a impus pe piata o varitate a moxei traditionale, moxa precarbonizata care , intrunind beneficiile moxei clasice, nu prezinta fum si miros.

Tehnica de aplicare a moxei difera dupa zona de raspandire, scoala teraputului precum de de afectiunea abordata. Departe de a incerca sa fac un curs de moxibustie, trebuie sa mentionez urmatoarele date generale...

Moxa se prezinta si se APLICA in variate forme:

1) pulbere de moxa  ( se plica pe zona/punctul dorit direct pe piele, dar ATENTIE in conuri mici sau de cele mai multe ori  pe o felie de usturoi - usturoiul prezinta energia uscaciunii si potenteaza efectul terapeutic si deasemenea evita arsura locala..)

2) moxa baton - infasurata in hartie.

          aceasta se aprinde la un capat si se apropie ritmic de punctul dorit. SE mentine distanta de tegument astfel incat sa se obtina doar incalzirea si usoara inrosire a pielii fara a se provoca flictene.

3) moxa tigareta ( mai subtire) are o putere calorica mai mica si de aceea se foloseste pe zone mai sensibile sau pe puncte mai mici ca intindere. Multi terapeuti o utilizeaza pe fata. ATENTIE. regulile de utilizare ale moxei recomanda maxima precautie in utilizare pe zona fetei. Provocand incalzire, vasodilatatie, in aceasta zona ( prin blanda incalzire )  utilizarea faciala a moxei produce si previne reducerea ridurilor, relaxare, stimulare de colagen.

4) moxa portionata din moxa tigareta ( numita si moxa pentru ac)

           este o moxa care se ataseaza de capatul acului de acupunctura si incalzeste atat fizic acul cat si energetic , inducand energia caldurii in punctul de acupunctura

5) moxa pentru ac ( din moxa precarbonizata - fara fum) se ataseaza de ac ( prin intermediul uni suport spcial) sau prin intermediul unei foii de staniol. 

Japonia si Coreea s-au preocupat continuu sa dezvolte tehnici noi si dispozitive inovatoare , astfel incat acele coreene si japoneze beneficiaza si de un suport pentru moxa de ac foarte practic.

 

va continua....

imaginile si filmul fac mai mult decat descrierile:

1) MOXA ( PURA ) pentru AC:

 

2) UTILIZAREA MOXEI BATON:

 

MOXIBUSTIE DIRECTA:

 

 

 

MOXA APLICATA PE UN SUPORT

 

MOXA AUTOADEZIVA:

 

 

There are no products in this section

 

Reviews

*****

10-02-2010, 23:59

"sincer vizitez periodic site-ul sa mai invat cate ceva nou"

*****

09-02-2010, 23:33

"Multumesc mult pentru informatii.."

New post

Introduceti literele si cifrele care apar in desen. Este protectie impotriva spamului.